İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yeni Kimlik Uygulaması

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişilerin ülke vatandaşı olduğunu belirten ve üzerinde vatandaşlık bilgilerinin yer almış olduğu ciltli kimlikler artık tarihe karışmaya başlamıştır. Yeni kimlik kartlarının yürürlüğe girmeye başlaması ile vatandaşları da bir heyecan ortamı sarmıştır. Bu konuda kişilerin aklında ise çeşitli sorular bulunmaktadır. Yeni bir uygulama olması nedeni ile hem görevli kimseler hem de başvuru yapan kişilerin sorunlarının çözümü için ortak çalışmalar da yapılmaktadır. Bu konuda yeni kimlik başvurusu yapacak olan kişilerin bilmesi gereken adımlara genel bir ifade ile bakılacak olursa şu şekilde açıklamalarda bulunmak doğru olacaktır.

Yeni Kimlik Kartlarının İşlevi Nedir?

Ciltli kimlik kartlarından artık yeni kimlik kartlarına geçiş yavaş yavaş sağlanmaya başlamıştır. Yeni kimlik kartları sayesinde vatandaşların cebinde bulunan büyük ve erkek bayan farklı renklere sahip olan mühürlü kartların yerine kredi kartı büyüklüğünde yeni kimlik kartları gelmesi kararı alınmıştır. Bu kimlik kartları gelişen teknoloji ile birlikte kişilere bazı kolaylıklar sağlamaktadır. Bunların yanında kimliğin üzerinde taşımış olduğu çip vasıtası ile dijital verilerin yüklendiği bir hal almıştır. Bu yenilik sayesinde bürokratik anlamda vatandaşlara birçok kolaylık sağlanmaktadır. Kimlik kartlarında bulunan çip sayesinde kişiye ait genel bütün bilgilerin burada toplanması sağlanacaktır.

Örneğin ehliyet bilgileri, kişinin banka hesap bilgileri ve maaş ve sağlık bilgileri gibi birçok bilgiye aynı anda ulaşım imkanı sağlanmış olacaktır. Kimlik üzerinde bu bilgilerin saklanabilmesi için yaklaşık 1 GB’lık bir bilgi depolama alanı da sağlanmaktadır. Bu kartların dikkat çeken en önemli özelliklerinden birsi ise taklit edilemez bir formda olmalarıdır. Devlet bu sitem ile sahte kimliklerin de önüne geçmeye çalışmaktadır.

Oldukça sağlam malzemelerden yapılan bu kartlar ile tahrip olma ve yıpranma durumu da gerçekleşmeyecektir. Bu kimlik kartlarına 10 yıl kadar bir ömür biçilmektedir. Üzerinde hem çip sisteminin bulunması hem de şifre işleminin olmasından dolayı kişilerin bilgileri oldukça güvenli ve kopyalanamaz bir hale getirilmiştir. Kimlik kartı dayanıklılığı ve bilgilerin gizliliği açısından da Avrupa Birliği tarafından belirlenmiş olan standartlara uygun olarak geliştirilmiştir.

Çipli Kimlik Kartı Başvuru Aşamasında Randevu Sistemi Nasıldır?

Kimlik kartlarına nasıl başvuru yapılacağı ise vatandaşlar tarafından merak edilen bir başka konu olmaktadır. Bunun için kişilerin bazı adımları takip etmesinde yarar olacaktır. Kişiler yeni kimlik kartına başvuru yapmadan önce nüfus müdürlüklerinden randevu almaları gerekmektedir. Böyle bir uygulamayı getiren nüfus müdürlükleri yoğunluğun ve yığılmanın önüne geçmek istemektedir. Ancak ilerleyen zamanlarda da bu başvurular azalacağından dolayı kişiler randevu işlemi olmadan da kimlik kartı başvurusu yapabilecektir.

Kişilerin randevu alabilmesi için herhangi bir nüfus müdürlüğü ile iletişime geçmeleri yeterli olacaktır. Kişiler randevu işlemini ise hem online olarak hem de çağrı merkezleri yardımı ile yapabilmektedir. Aynı zamanda e devlet üzerinden de istenilen müdürlüğe randevu oluşturulabilir. Bütün bunların yanında randevu alınmadan en yakın müdürlüğe de müracaat edilmesi halinde kişilerin yeni kimlik başvurusu kabul edilecektir.

yeni kimlik

Başvuru Aşamasında Kişilerden İstenilen Belgeler Nedir?

Başvuru aşamasında kişilerden bazı hususları yerine getirmeleri de istenmektedir. Bunlar ise: Kişilerin kimlik bedeli olan bir miktar parayı maliye bakanlığına yatırmaları ve bu yatırdıkları paranın makbuzu ile başvuru yapmaları istenmektedir. Kişilerin bu aşamada bir de biyometrik fotoğrafa sahip olmaları gerekmektedir. Eski kimlik kartları ile gerekli başvuru sağlanmış olacaktır. Bütün bu belgelerin yanında kişilerin kendine has bir özel kimliği var ise bunu da beyan etmeleri mecburidir. Örneğin basın kimlik kartı, ehliyet, polis kimliği gibi kartlar

Biyometrik Fotoğraf Nedir Nasıl Çekilir?

Başvuru esnasında kişilerden bir adet biyometrik formlu fotoğraf istenmektedir. Biyometrik fotoğrafta ise kişilerin yüzünde hiç bir makyaj olmaması gerekmektedir. Kişilerin rahat bir şekilde ilk bakıldığı anda tanınmasını gerekli koşuldur. Bu açıdan dolayı türbanlı bayanların yüzlerini açması ve saçlarını olduğunca toplu tutmaları istenmektedir. En az altı adet çıkartılan bu fotoğraflar her fotoğraf işi yapan yerlerden temin edilebilmektedir. Fotoğraf üzerinde herhangi bir düzeltme ve uygulama yapılmadan beş dakika kadar kısa bir süre içerisinde teslim işlemi gerçekleşmektedir. Böylece yeni kimlik başvurusu yapabilmek için tüm aşamalar bitirilmiş olacaktır.

Başvuru Aşaması Nasıldır?

Kişilerin gerekli belgeler ile yeni kimlik kartı başvurusu alındıktan sonra öncelikle parmak izi tanıma işlemleri gerçekleştirilecektir. Bu aşama başvuran kişinin önce baş sonra geriye kalan dört parmağının izleri alınmaktadır. Daha sonra ise bütün parmaklar tek tek iz alım işlemine sokulmaktadır. Görevli memurun bu izleri Ankara Genel Merkeze gönderip onay geldikten sonra yeni kimlik kartının getirileceği adres ve teslim alınan kişi bilgileri de girildikten sonra başvuru işlemi tamamlanmış olacaktır.

Teslim Edilecek Adres Ve Kişi Bilgileri

Kişilerin başvuru aşamasında yeni kimlik kartının teslim edileceği adres ve bu adreste kime teslim edileceği bu kişinin yakınlık derecesi gibi bir takım önemli bilgilerde kayıt edilmektedir. Kişilerin verdiği bu bilgiler oldukça önemlidir. Aksi halde bu bilgiler ile uyuşmazlık görülmesi halinde yeni kimlik kartı posta görevlisi tarafından teslim edilmeyecek ve kimlik sahibinin şahsi olacak başvurması halinde alması önerilecektir.

Teslim Aşamasında Kişinin Adres Beyanı Ve Adreste Bulunmama Durumu

Kimlik teslim aşamasında görevli memur ikametgah adresi olarak sisteme geçen adres gönderimine onay vermektedir. Eğer memur kişi size herhangi bir seçenek sunmamış ise kimlik kartınızın ikametgahınıza getirilmesini talep etmiştir. Şayet ikametgahta bulunamayacak bir durum arz etmesi halinde öncesinde memuru uyararak yeni kimlik kartınızın nereye gönderilmesini istiyorsanız oranın adresini belirtmeniz de fayda vardır. Kişinin almasını istediği kişi beyanı da oldukça önemlidir. Bu beyan dışındaki kişilere teslim edilmeyecektir. Bu beyan dışında olan kişilerin istemesi halinde ise kişinin şahsen kargo şirketine başvurması istenmektedir. Bunun yanında başvuru aşamasında kişilerin yeni kimlik kartımı ikinci bir kişi olan şu yakınım alsın şeklinde bir tercih seçeneği de sunulmaktadır.

Çipli Kimlik Kartında Kişilere Verilmiş Olan Pin Ne Anlama Gelmektedir?

Yeni kimlik kartı başvurusundan sonra memur kişilere yeni kimliği gelene kadar kullanabileceği bir evrak takdim etmektedir. Bu evrak üzerinde ise bir pin kodu bulunmaktadır. Kişilerin aklına takılan soru ise bu kodun ne işe yarayacağı konusudur. Yeni kimlik kartı geldiğinde de bu şifre kartın üzerinde yazılı bir şekilde gelmektedir. Altı haneden oluşan bu pin kodu işlemleri yapmakta kişilere kolaylık sağlamaktadır. Bu yüzden yeni kimlik üzerinde bulunan bu şifrelerin kişiler tarafından ezberlenmesi gerekmektedir.

Yeni kimlik kartının kişiye teslim edilmiş olduğu kağıtta da bu pin koduna ulaşmak oldukça mümkündür. Bu kağıtta ayrıca yedek bir pin kodu ve telefonlardaki gibi bir puk kodu da bulunmaktadır. Bu açıdan dolayı bu belgenin saklanması kişilerin yararına olacaktır. Bu şifrelerin unutulması veya herhangi bir zarara uğraması durumunda değiştirilme işlemi için yine nüfus müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekmektedir. Burada yetkili memurlar tarafından kiosk cihazları vasıtası ile gerekli işlemler gerçekleştirilecektir. Kartta bulunan bu şifre ve çip sayesinde kişilerin vize istemeyen ülkelere rahat bir şekilde giriş yapılması sağlanacaktır.

Facebook Sayfamızı buradan takip edebilirsiniz.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Jojobet - Vbet giriş -