Senetlerle ilgili olarak en çok merak edilen konuların başında senet nasıl doldurulur? hususu gelmektedir.
Senet Nedir?
Ödemekle yükümlü olan bir borcun güvence altında tutulabilmesi için imzalanan resmi belgeye senet adı verilir. Senetlerle pek çok ürün ya da hizmet alınması mümkündür. Söz gelimi; bir satılık daire ya da bir eşya satın alınabilir. Senetle yapılan alış verişlerde senedin borçlu kişi tarafından imzalanması gerekir. Senet, imzalandıktan sonra alacaklı kişiye verilir.
Senetli olarak gerçekleşen satıştan sonra senedin vadesi geldiğinde borçlu olan taraf senette yazan miktarı ödemek durumundadır. Senet ödenmediğinde alacaklı olan taraf hukuki süreç başlatma hakkına sahiptir. Dolayısıyla, borçlu olan taraf, vade tarihi geldiğinde borcu ödemelidir.
Senet Özellikleri Nelerdir?
Senet kullanıldığında sahibine alacaklılık hakkı sağlar. Bu hak uluslar arası düzeydedir.
Senet Nasıl Kullanılır?
Kişisel borç ve alacaklarda kullanılabileceği gibi ticari faaliyetlerde de kullanılabilir. Senet düzenlendikten sorma alacaklı vadeyi bekler. Vade geldiğinde ödeme yerine gidilir. Senedin borcu tahsil edilir. Eğer, borçlu olan kişi ödeme yapmıyorsa hukuksal işlemler başlatılır.
Senet Nasıl Düzenlenir?
Senedin doldurulmasında başka bir deyişle düzenlenmesi adım adım açıklanmıştır.
Senet Ödeme Günü: Senedin son ödeme tarihi anlamına gelir. Vade olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra; ödeme tarihi boş olan senetler de mevcuttur. Bu tip senetlerde; tarih olarak senedin ibraz edildiği tarih kabul edilir.
Senet Tutarı: Borçlunun alacaklıya ödemesi gereken miktardır. Bir senedin ne kadar ödeme üzerine düzenleneceğini göstermektedir. Yani; senedin değerini ifade eder.
Ödeme Gününün Yazıyla Yazılması: Bu husus oldukça önemli. Ödeme gününün yazıyla yazılmaması durumlarında senet tarihlerinde karışıklıklar yaşanabilmektedir. Bununla beraber, bu hususun atlanması senet tarihiyle ilgili sorunlar yaşanmasına da neden olabilmektedir. Ödeme günü olarak belirlenen tarihle alakalı bir karışıklık yaşanması halinde yazıyla yazılmış olan tarih geçerli olur. Bu tarih, ödeme günü olarak kabul edilir.
Hamil: Basit anlatımıyla, senedin bulunacağı kişidir. Başka bir ifadeyle; alacaklı tarafın adı ve soyadı yazılır. Yani; borcu ödemesi gereken, borcu ödemekle yükümlü olan kişidir.
Senet tutarının Yazı ile Yazılması: Bu husus da ayrı bir öneme sahiptir. Yazıyla senet tutarı yazılmalıdır.
Malen- Naklen: Borç nedeninin yazıldığı alandır. Nakit para ihtiyacı için senet düzenleniyorsa bu alana naklen yazılır. Eğer, mal ya da hizmet için senet düzenleniyorsa bu alana malen yazılmalıdır.
Borçlu: Borcu ödeyecek olan ve bu sorumluluğu üstlenen kişinin adı ve soyadı yazılır.
Düzenleme Yeri ve Tarihi: Yer olarak bir adres belirtilir. Burada borçlunun adresi geçerli sayılır. Eğer, borçlu adresinde düzenleme yeri bulunmuyorsa senet niteliğini kaybetmektedir.
İmza: Senedin geçerli olabilmesi için imzaların atılması gerekir.
Bu adımlar takip edilerek senet doldurma işlemi tamamlanır.
Senet Doldurulurken Nelere Dikkat Edilmeli?
Senet düzenleme işleminde herkesin dikkat etmesi ve gözden kaçırmaması gereken hususlar vardır.
Bu hususlar;
- Senedin ödenecek tutarı ve ayrıca para cinsi belirtilmelidir. Senet tutarı, hem rakam olarak hem de yazıyla belirtilmelidir.
- Her senedin sağ üst köşesinde bir numara alanı yer alır. Bu alanın doldurulması gerekmektedir. Bu alanın doldurulması zorunlu değildir. Ancak; bu alanın doldurulması takip etmeyi kolaylaştırır. Bu amaçla doldurulabilir.
- Senedin şahsa ya da şirkete aitliği mutlaka belirtilmelidir.
- Sendin ödeme günü ve vadesi yazılmalıdır.
- Senedin sol alt bölümüne ödeyecek kişinin bilgileri yazılır.
- Senet doldurma işlemi tamamlandığında senedin sağ alt köşesine iki tane imza atılır.
Tüm bu sayılanlar senedin doğru doldurulması bakımından büyük önem taşır.
Senet Ödenmemesi Durumunda Ne Olur?
Senet, yasal bir evraktır. Dolayısıyla, senet ödenmediğinde hukuki işlem başlar. Bu bir süreçtir. Borçlu, borcunu ödemediğinde alacaklı taraf, senedi işleme koyar. Bir senedin işleme konulması, icra takibinin başlaması anlamına gelir.
Elbette, senedin işleme konulma süreci alacaklı tarafa göre değişiklik gösterebilmektedir. Söz gelimi; alacaklı taraf borçlu tarafı arayarak uyarıda bulunabilir. Ancak; alacaklı tarafın uyarılarına karşın borçlu borcunu ödemiyorsa o halde yasal işlem başlatılır. Bazen ise alacaklılar senedin vade tarihi geçtiği an hiçbir uyarıda bulunmadan işlem başlatabilirler. Bu nedenle; senedin vadesinde ödenmesinde her zaman yarar vardır.
Senet İcra Takibi
İcra dairesinde işlem başlatılabilir. Bunun yerine vekil tayin edilerek avukata başvurulabilir. Senet, avukata devredilirse farklı ödeme seçenekleri sunulabilmektedir. Peşin, taksit ya da kredi kartı seçenekleri sunulabilir.
Bu senetlerden çok başım ağrıdı, bu bilgilendirmeler için teşekkür ederim
Senet doldururken miktarın başına ve sonuna # koymak güvenli olur mu sizce? Bazı senetlerde koymuyorlar çünkü?