Hemen hemen çok sayıda kişi kredi kartı borcunu ödeyememekten şikayetçidir. Kredi kartı kullanımı konusunda yeni yasa ile çeşitli düzenlemeler getirilse de bu, yeterli olmamaktadır. Gelire göre kredi kartı limitlerinin fazla olması maalesef birçok insanı maddi sıkıntıya düşürmektedir. Kredi kartı ödeme konusunda çok ciddi sorunlar yaşayan insanlar çareyi toplam borcu taksitlendirmede bulmaktadır. Ancak bu da çoğu zaman çözüm olmamaktadır. Kredi kartı borcu taksitlendirme ile ilgili tüm detayları aşağıda bulabilirsiniz. Bu bilgiden önce kredi kartı ve kredi kartı kullanımları ile alakalı temel bilgileri sizinle paylaşmak isteriz.
Kredi Kartı Nedir?
Kredi kartı cebinizde nakit para olmasa bile bankaların size belirli limitler halinde tanımladığı bir üründür. Limitinize göre alışveriş yapmanız gerekmektedir. Belirli bir süre sonra o ay içerisinde yaptığınız alış verişin toplam tutarı ne ise kredi kartınızın son ödeme tarihi ne zaman ise o tutarı gününde yatırmanız gerekiyor. Aksi halde gecikme dönemine girersiniz –ki bunun da sonuçlarını yazımızın ilerleyen bölümlerinde paylaşacağız.
Kredi Kartı Borç Sorgulama
Kredi kartınız var ise toplam borcunuzu öğrenmek için çeşitli yollar bulunmaktadır. Öncelikle bankaya gidip kimliğinizle birlikte müşteri danışmanına geçtiğinizde kredi kartı toplam borcunuzu öğrenmek istediğinizi belirttiğinizde bu konu ile alakalı banka temsilcileri size yardımcı olacaktır.
Kredi kartı borcunuzu aynı zamanda banka ATM’sinden de öğrenmeniz mümkündür. Kartınızı ATM’ye taktığınızda borç sorgulama menü adımından kredi kartı borcunuzu sorgulayabilirsiniz. Borcunuzu öğrenmenin bir diğer yolu internet ya da telefon bankacılıklarıdır. İnternet bankacılığına girdiğinizde orada kredi kartı toplam limitiniz ve kullanılabilir bakiyeniz yazmaktadır.
Toplam limitinizden kullanılabilir bakiyenizi çıkardığınızda ortaya çıkan tutar sizin kart toplam borcunuzdur. Tabi ki bu tutar net değildir. Bir gecikme faiziniz, kampanyanız, indiriminiz var ise bunların hepsi ekstre kesim zamanında hesaplanır ve size tutar o şekilde yansıtılır. Aynı zamanda telefon bankacılığından da müşteri temsilcisine bağlanarak kredi kartı borcunuzu sorgulama imkanı yakalayabilirsiniz.

Kredi Kartı Borç Hesaplama
Kredi kartı borcunu hesaplamak aslında hesabını bile biri için oldukça kolaydır. Çünkü hesabını bilen ve fazla açılmak istemeyen kişiler tek bir kredi kartı kullanır ve bunun da borcunu hesaplamak hiç de zor olmaz. Borç hesaplamak için toplam limitinizi ve kullanılabilir bakiyenizi bilmeniz yeterli olacaktır. Toplam limitten kullanılabilir bakiyeyi çıkarttığınızda aşağı yukarı kart borcunuz belli olmaktadır.
Kredi Kartı Borç Yapılandırma
Günümüzde hemen hemen her bankanın kredi kartı borcunu ödemekte zorlanan müşterilere için sunduğu bir taksitlendirme seçeneğidir. Burada toplam kredi kartı borcunuz belirli bir faiz oranından belirli vadelerde taksitlendirilir. Siz de kartın tamamını ödemek yerine taksit taksit ödemiş olursunuz. Merkez Bankasının belirlediği bir kredi kartı yapılandırma tavan faiz oranı bulunmaktadır. Bankalar bu faiz oranının üstüne çıkamazlar.
Çoğu banka bu tavan fiyat uygulamasını baz alır. Ancak borcunu ödemekte zorlanan müşterilerine karşı biraz daha insaflı davranan bankalar da yok değildir. Bu bankalar diğerlerine göre biraz daha makul davranarak faiz oranını daha az tutarlar. Böylelikle zaten kart borcunu ödemekte zorlanan müşteriler bir de ekstradan faiz ödemek zorunda kalmazlar. Bu nedenle yapılandırmada ilk dikkat etmeniz gereken bankanın uyguladığı faiz oranıdır. Birde bazı bankalar kredi kartını yapılandırırken kartı kapatmazlar. Sadece borcu taksitlendirirler.
Siz taksit ödedikçe kullanılabilir limitinizi açmaya devam ederler. Bu da son derece riskli bir durumdur. Bu durum borcu kapatmak yerine, ekstradan borçlanmak demektir. Çünkü kartı kullanılabilir bakiyesi olan müşteriler genellikle bu bakiyeyi de kullanmaktadırlar. Böylece taksit ödeseniz bile kartı yeniden kullandığınız için kart borcunuz hiç bitmemektedir. Bu nedenle yapılandırma yaparken kartınızın tamamen kapandığından emin olunuz.
Kredi Kartı Borcu Taksitlendirme Nasıl Yapılır?
Kredi kartı borcu taksitlendirme işlemleri son derece kolaydır. Borç ödeme konusunda zorlanıyorsanız yani kredi kartı borcunuzu gününde yatıramıyorsanız bankanız zaten sizi ödeme konusunda sürekli arayacaktır ve sizden ödeme tarihi konusunda net bir bilgi almaya çalışacaktır. Ödemelerde sürekli zorlanıyorsanız bankanız size telefonda yapılandırma/taksitlendirme işlemini teklif edecektir.
Kabul ederseniz çoğu banka anında taksitlendirme işlemini telefonda hemen yapmaktadır. Bazı bankalarda taksitlendirme işlemini kabul etmeniz halinde size iki gün içinde dönüş yapılacağını, taksitlendirme talebiniz olumlu ise SMS ile bilgi verileceğini ve bu SMS’i evet olarak cevaplamanız gerektiğini size iletecektir. Genellikle kredi kartı taksitlendirme işlemi bu kadar basittir. Artık dijital imza konusuna geçildiği için sizden sayfalarca imza alınmıyor. Güvenlik kontrolünden sonra banka çalışanı telefonda sizin ses kaydınızı alarak taksitlendirme işlemini tamamlamış oluyor.
Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Kredi kartı borcunuzu ilk ekstrenizin son ödeme tarihinde ödemediyseniz öncelikle bankanız tarafından size bir hatırlatma mesajı geçilir. Hem mail hem de sms ile kredi kartı borcunuzun son ödeme tarihi geçmesine rağmen ödenmediği size bildirilir. Buna rağmen ödeme yapmadıysanız yaklaşık 10 günlük bir süre sonrasında bankanız tarafından sürekli aranmaya başlarsınız. Bu aramalar sizden ödeme konusunda net bir tarih alabilmek içindir. Bazen o kadar can sıkıcı hale gelir ki çoğu zaman çareyi telefonu açmakta bulursunuz. İkinci ekstrenin son ödeme tarihinde de borcunuzu ödemez iseniz iki ekstre üst üste ödenmediği zamanlarda bankanızın yasal yollara gitme hakkı bulunuyor. Ancak artık hiçbir banka bunu tercih etmiyor.
Genellikle yasal süre olan 90 günü bekliyorlar. Bu süre zarfında yapılandırmalarla ya da diğer seçeneklerle hiçbir şekilde kredi kartı borcunuzu tüm uyarılara rağmen ödemediyseniz banka artık bir avukat ile anlaşarak yasal yollardan sizinle anlaşma yoluna gitmeye çalışıyor. Tabi ki burada daha birçok masraf da sizin kredi kartı borcunuza eklenmiş oluyor. Bu nedenle yasal takip boyutuna gelmeden bankanızla ödeme konusunda anlaşmanız sizin faydanıza olacaktır.
Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Hapse Girilir mi?
Yeni yasa kapsamında artık borç yüzünden hapse girme konusunda son derece esnek davranılıyor. Kredi kartı borcunuz için hapse girmezsiniz. Ancak icralık olmuş iseniz icra dairelerine vereceğiniz taahhütler burada çok önemlidir. Bu konuda verdiğiniz taahhütleri yerine getirmez iseniz hapis ile karşı karşıya kalabilmeniz mümkündür. Ancak bu çok sonraki aşamalarda olabilmektedir. Bu nedenle eğer aylık sabit geliriniz, düzenli maaşınız yok ise öderim düşüncesi ile icra dairelerine bir taahhüt vermeyin. Bu sizi her açıdan riske sokabilir.
Kredi Kartı Borcu Nasıl Kapatılır?
Kredi kartı borcunuzu kapatabilmek için eğer yasal takibe uğramış bir kart değil ise bankanızla irtibata geçmeniz yeterlidir. Banka şubeleri ya da bankaların telefon bankacılıkları size bakiyenizi söyleyerek ödeme konusunda bilgilendirecektir. Eğer yasal takibe uğramış bir kart ise bankanın avukatı ile irtibata geçmelisiniz. Kartın tüm borcunu yatırarak borç kapatma işlemi yapabilirsiniz.
Kredi Kartı Kullanımı Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kredi kartını geliriniz ne olursa olsun mutlaka kontrollü kullanmalısınız. Dönem sonunda kredi kartınızı da ödemeniz gerektiğini asla unutmamalısınız. Bu nedenle düşük limitli kredi kartları her zaman daha avantajlıdır. Hem çok açılma imkanınız olmaz, hem de taksit yapılan uygun bir şey bulduğunuzda alma imkanını elde etmiş olursunuz. Kredi kartı, kullanımı seviyeli ve bilinçli bir şekilde yapıldığı takdirde son derece işimizi kolaylaştıran bir ödeme aracıdır.
İlk yorum yapan siz olun