Birçok tüketicinin çeşitli ekonomik sebeplerden dolayı kredi ihtiyacı oluyor. Bu ihtiyaçlar tüketici kredisi, araç kredisi ve konut kredileri şeklinde birbirinden ayrılıyor. Müşteriler genel olarak ödeyebileceği miktarda bir krediyi çekebilmek için bankaya müracaat ediyor. Banka ise müşterinin maaşına ve kredi notuna göre genel bir hesaplama yapıyor. Yapılan bu hesaplamalar neticesinde ne kadar kredi verilebileceği ve kaç ay vade yapılacağı tespit ediliyor. Ancak bazı durumlarda enderde olsa tüketiciler başvurduğu kredileri iptal ettirmek isteyebiliyor. Peki, kredi başvurusu nasıl iptal edilir? Bu sorunun tüm kredi çeken müşteriler için birden fazla cevabı bulunuyor. Çünkü kredi başvurusu yaptıysanız kesinlikle panik yapmadan en yakın banka şubesine gidip bu durumu görüşebilir ve gerekli çözüm yollarına başvurabilirsiniz.
Şubeye Başvurarak İptal Ettirme
Herhangi bir tüketici kredisi başvurusu yaptınız. Ancak bir kaç saat içerisinde fikrinizden caydınız ve bu başvurudan vazgeçmek istiyorsunuz. Öyleyse kredi başvurusu yaptığınız şubeye aynı gün uğrayıp kredinizi iptal ettirmek istediğinizi bankanıza söylemelisiniz. Eğer sözleşme yaptıktan sonra kredi çekmekten vazgeçtiğiniz halde bunu 14 gün içerisinde bankanıza iletmezseniz aksi takdirde kredinizi iptal ettirmeniz mümkün olmayacaktır.
SMS, ATM ve İnternet İle Başvurulan Kredinin İptali
Eğer kredinize internet, ATM veya SMS yoluyla başvurduysanız, bu durumda kredi başvurunuzu iptal ettirmeniz daha basit olacaktır. Çünkü bu yollarla başvurduğunuz krediler yalnızca birer ön onay aşamasıdır. Yani bankaya gidip sözleşme yapmadan bu krediler kesinleşmez. Banka yaptığınız başvuruyu değerlendirip sizi şubeye çağırabilir. Ancak bazı bankalarda bu yollarla başvuruda bulunduğunuzda istediğiniz kredi tutarı hesabınıza aktarılabilir. Vbet para çekme yani bu durum bankadan bankaya değişiklik gösterebilir. Eğer sözleşme yapıp gerekli evrakları imzalayarak kredinizi aldıysanız işte o zaman sizden dosya masrafı ve kredi tahsis ücreti kesilecektir. Yani kredinizi iptal ettirseniz dahi bir miktar masraf ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bu gibi durumlara düşmeden ve kredi çekmeden önce mutlaka iyi düşünmelisiniz. Size sunulan kredi sözleşmesini okuyarak bilgi sahibi olmanız daha sağlıklı bir yöntemdir.
Konut Kredisinin İptali
Ev almak için konut kredisi çektiyseniz bu krediyi iptal ettirebilirsiniz. Ancak konut kredisini çekip gerekli sözleşmeyi imzaladıysanız sizin adınıza ekspertiz işlemleri başlatılıyor. Böylece siz krediyi çektikten sonra iptal ettirseniz bile bir miktar ekspertiz ücreti ödemeniz gerekiyor. İstenilen ücretleri ödemediğiniz takdirde krediniz iptal edilmez. Ayrıca ev alırken zor duruma düşmemek için güvenilir bir emlakçı ve ev sahibi ile anlaştıktan sonra kredi çekme işlemine girişilmelidir. Evin üzerinde ipotek, haciz ve vergi borcu gibi problemlerin olup olmadığına dikkat edilmelidir. Krediyi çektikten uzun bir süre sonra tespit edilecek bir hatanın telafisi çok zor olabilir.
Kredi İptalinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Eğer yakın bir zamanda kredi çektiyseniz bilmeniz gereken bazı hususlar vardır. İlk olarak kredi başvurusunda bulunduğunuz banka ile herhangi bir sözleşme imzalamadıysanız, sonuç olarak herhangi bir masraf ödemeden kredinizi iptal ettirmek için bankanızla görüşebilirsiniz. Vbet para yatırma ancak bankanız ile resmi olarak sözleşme imzaladıysanız yinede ek bir masraf ödemeden caymak için 2 haftalık bir süreniz olduğunuz unutmamalısınız. Yani cayma hakkınız sözleşmenin imzalandığı günden itibaren başlıyor. Banka tüketiciden alınması gereken yani anapara ile tahakkuk eden faiz dışında herhangi bir ek ücret talep edemez. Bu ücretlerin dışında tüketiciden alınan her türlü ücret 7 gün içerisinde tüketiciye iade edilmek zorundadır. Eğer alınması gerekenden çok daha fazla bir miktar ödediğinizi düşünüyorsanız bu konuda tüketici hakem heyetlerine başvuruda bulunarak hakkınızı alabilirsiniz. Bu konuda sulh hukuk mahkemelerinden bilgi alabilirsiniz.
Konut Kredilerinde Erken Kredi Kapatma Cezası
Eğer imkanınız var ise bazı durumlarda konut kredilerini erken kapatma yoluna başvurabilirsiniz. Yani daha fazla faiz ödememek için bu yöntemi tercih edebilirsiniz. Ancak konut kredilerinde erken kredi kapatmanın cezası vardır. Bu durum yalnızca konut kredilerinde geçerlidir. Kredi erken kapatma cezası 36 aydan az olanlara %1 oranında uygulanıyor. Eğer 36 ay ve üzeri vade ile kredi çektiyseniz kredi kapatma cezası için uygulanacak faiz oranı %2’ye çıkıyor. Size en yakın banka şubenize giderek konut kredisi erken kapatma ceza miktarını öğrenebilirsiniz.
Müşteri Hizmetlerini Arayarak İptal Ettirme
Az öncede bahsedildiği gibi eğer kredi başvurusunu sözleşme yapmadan yalnızca internet bankacılığı, SMS veya ATM yolu ile yaptıysanız, bunu müşteri hizmetlerini arayarak kolayca iptal ettirebilirsiniz. Vbet Telegram yalnızca sözleşme yaptığınız durumlarda bankaya gitmek zorundasınız.
İlk yorum yapan siz olun