Kobilere Kredi Nedir, neden ihtiyaç duyulur ve hangi ihtiyaçlara binaen kredi çekilebilir konularıyla ilgili detayları inceliyoruz. KOBİ yani Küçük ve orta büyüklükteki esnaf anlamına gelen kobilerin işletmeleri için pek çok konuda kredi almaya ihtiyaçları oluyor. Bu özel ticari kredilere ise kobi kredisi adı veriliyor.
Kobilerin hayatında bankaların önemli bir yeri var. Çünkü bu işletmeler de büyük işletmeler gibi yatırımlar yapmaya gereksinim duyuyor. Bir kobinin iş hayatında iyi bir yere gelebilmesi için çağa ayak uydurması gerekiyor. Bu esnada yapılan her türlü yatırım için de nakit para gerekiyor. Bugün Türkiye’deki bankaların tümü kobilerin gelişmesi için kredi desteğinde bulunuyor. Çünkü sermayesi olmayan bir işletmenin büyümesi de mümkün olmuyor. Ancak bu süreç içerisinde tabii ki bankanın da kendisini güvence altına alması gerekiyor.
Bu nedenle bankalar kobilerden büyük teminatlar isteyebiliyor. Kobi ile bankanın iş ortaklığı ne kadar uzun sürerse ve verilen krediler ne kadar düzenli şekilde ödenirse bir sonraki kredinin alımı da doğru orantılı olarak kolaylaşıyor. Ülkemizde özel sektörde faaliyet gösteren şirketlerin %99’u kobi statüsünde sayılıyor.
Kobilere Kredi Nedir?
Kobilere Kredi Nedir sorusuyla aslında merak edilen destek şartlarının neler olduğudur. Kobilere verilen mali destek ile de özel sektörün daha fazla gelişmesi hedefleniyor. Kobi dostu politikalar hem küçük esnafın gelişmesini sağlıyor hem de Türkiye ekonomisine katkıda bulunuyor. Bu anlamda bankaların ve devletin ortak çalışmakta olduğu pek çok kobi destek projesi de hayata geçiriliyor. Kobi destek projelerinde bankadan bankaya değişen koşullar ve avantajlar bulunuyor.
Bankalar kobilere kredi, proje ve yatırım kredileri, gayri nakit krediler ve dış ticaret kredileri veriyor. Bu kredi türleri işletmenin yapacağı yatırımlara, bağlı bulunduğu iş koluna ve ödeyebileceği geri ödeme tutarlarına göre değişiklik gösteriyor. Çıkmayan kredi gibi durumlarla karşılaşılmaması için hangi türe uygun olduğunuzu öğrenerek başvuru yapılmasında fayda var.
Esnaf Destek Kredileri
Bankaların birbirinden farklı iş kollarına göre ayırdığı kredi türleri bulunuyor. Bunlar genel olarak esnaf destek kredileri, tarım destek kredileri ya da hizmet destek kredileri olarak şekilleniyor. Kobilere Kredi Nedir gibi kredi türünün belirlenmesinde bankanın ve kobinin bir araya gelerek iki tarafın da kazançlı çıkacağı bir plan oluşturması gerekiyor.
Kobi kredisi süreci başlarken bankalar kobilerden pek çok evrak talep ediyor. Talep edilen bu evrakların içerisinde gelir belgesi, mali verileri gösteren evraklar, bilanço evrakları, ikametgâh belgesi ve ticaret sicil gazetesi kayıt örneği yer alıyor. Tüm bu belgeler banka tarafından titizlikle inceleniyor ve kobinin diğer bankalarla olan iletişimine, borç ve ödeme durumlarına da bakılıyor.
Bu inceleme süresi sonucunda çıkan kredi notuna göre kredi onayı söz konusu oluyor. Kredi onayından sonra kobinin ihtiyacı olan kredi türü ve ödeme koşulları hesaplanıyor. İmza süreci sonrasında ise kobi aldığı krediyi kullanmaya başlayabiliyor. Kobi kredileri nakdi krediler ve gayri nakdi krediler olmak üzere ikiye ayrılıyor. Nakdi krediler isminden de anlaşılacağı üzere kobinin sıcak para ihtiyacını karşılaması için veriliyor. Bu kredi taksitli esnaf kredisi ile büyük benzerlikler gösteriyor.
Kredide Geri Ödeme Koşulları
Bu kredide geri ödeme tutarları eşit taksitli olarak şekilleniyor. Ödeme planının oluşturulması açısından eşit taksitli bu kredi kobinin kısa vadede para ihtiyacını karşılaması açısından büyük avantajlar sunuyor. Gayri nakdi kredi türü ise teminat mektupları ile benzerlik gösteriyor. Bu kredi türü genel olarak bayilik başvuruları, yüklü mal alımları ya da ihaleye katılma süreçlerinde kullanılıyor.
Bu kredi türü TL ya da döviz cinsinden alınabiliyor. Perakende sektöründe hizmet veren kobiler için genellikle kısa vadeli kobi kredileri kullanılması tavsiye ediliyor. Kobinin kendisine uygun kredi türünü belirlerken uzun vadede kazançlı çıkacağı planı seçmesi gerekiyor. Bu esnada iyi bir araştırma yapılması ve geri ödeme taksitlerinin kobiyi sıkıntıya sokmayacak biçimde titizlikle planlanması gerekiyor.
İlk yorum yapan siz olun