Bireysel Emeklilik İptali Telefon Numarası bulmak bazen zor olabiliyor. BES Emeklilik dönemi için birikim yapılmasını sağlayan özel bir sistemdir. Yatırılan katkı payları, uzman portföy yöneticileri tarafından yönetilmekte olan emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilmektedir.Birikimler her yatırılan katkı payı ile gün geçtikçe büyür. Bireysel emeklilik sisteminin kısa değil uzun vadeli bir yatırım olduğu da unutulmamalıdır.
Aktif çalışma dönemi boyunca düzenli katkılarla emeklilik döneminde refah düzeyi sağlanmış olur. Zorunlu sigorta sisteminin bir tamamlayıcı durumundadır. T.C vatandaşlarının hepsi bireysel emeklilikten yararlanabilir. 18 yaşını doldurmuş, kısıtlı bulunmayan ve fiil ehliyetine sahip olan her birey bireysel emeklilik sistemine dahil olabilir.
Bireysel Emeklilik Güvenli midir?
En önemli hususlardan biri de sistemin güvenli oluşudur. Kişiler, bu sisteme girmeden önce sistemin güvenliğinden emin olmak isterler. Sistemin son derece güvenilir olduğunu belirtmek gerek. Şirketlerin gerçekleştirmekte oldukları tüm faaliyetleri, Hazine Müsteşarlığı denetimindedir. Hazine Müsteşarlığı; emeklilik şirketlerinin faaliyetlerinin günlük gözetimi, denetim ve işlem koordinasyonu, katılımcılara ait bilgilerin saklanması, katılımcıyı ve kamuyu bilgilendirme, görevlerini Emeklilik Gözetim Merkezi ‘ne vermiştir.
Bireysel emeklilik hesapları, Takasbank’ta saklanmaktadır. Şirket iflas ederse katılımcıların hesaplarına hiçbir zarar gelmez. Bu hesaplar haczedilemez. Bu bilgiler ışığında, sistemin son derece güvenli bir şekilde kurulduğu ve faaliyetlerine devam ettiği görülmektedir.
Bireysel emeklilik sisteminde, 10 yıl süre ile kalan ve 56 yaşını doldurmuş olan katılımcılar sistemden emekli olabilirler. Emekli olunduktan sonra katılıcı dilerse maaş alabilir dilerse toplu olarak para alabilir.
Emeklilik şirketi değiştirmek mümkün. Bunun için belli kurallar mevcut. Emeklilik şirketini değiştirmek için en az 2 yıllık bir sürecin geçmesi gerekmektedir. Bu durum sözleşmede de belirtilmektedir. Eğer katılımcı bireysel emeklilik sistemine dahil olduktan sonra vefat ederse sözleşme otomatik olarak sona ermektedir. Tüm birikimler, % 5 oranında gelir vergisi kesintisi yapıldıktan sonra varislerine ödeme yapılır.
Birikimler, emeklilik şirketlerince kurulan emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir. Emeklilik yatırım fonları, portföy şirketleri tarafından işinde uzman ve profesyonel özel portföy yöneticileri tarafından başarı ile yönetilir. Fonları detayları, kurallara ve kısıtlara göre şekillenmektedir.
Bireysel Emeklilik Ne Fayda Sağlar?
Sosyal Güvenlik Kurumunu Destekler
Bağkur, Emekli Sandığı ya da SSK’lı olunabilir. Bunlar bireysel emeklilik için bir engel teşkil etmez. Aksine, bu kurumları destekler. Bu kurumlardan alınan gelire ek bir gelirdir. Emeklilik döneminde yaşam standardı daha yüksek seviyelere ulaşır.
Yatırım Düzeni
Emeklilik dönemi için mükemmel bir yatırımdır. 3 aylık, 6 aylık ve yıllık olarak yatırılan paylar kişi, emekli olana kadar düzenli bir şekilde birikir. Aynı zamanda; katkı payları yatırılırken mali bir sıkıntı söz konusu olursa bu sıkıntı ortadan kalkana kadar ödemelere ara verilme şansı vardır. Yine bu gibi sıkıntılı dönemler için yatırılan katkı payı yeniden düzenlenebilir.
Devlet Katkısı
En önemli avantajlarından biri de devlet katkısıdır. Her katkı payının % 25 ‘ i oranında tutar hesaba eklenir. Devlet katkısı, katılımcının gelir vergisi mükellefi olup olmadığı ile ilgilenmez ve katkı payını hesaba aktarır. Bu gibi avantajların yanı sıra;
- Şeffaf bir sistemdir
- Ödeme periyodu katılımcıların istekleri doğrultusunda düzenlenir
- Özel indirim ayrıcalıkları vardır
- Geniş fon çeşitliliğine sahiptir
- Enflasyon üzerinde getiri avantajı sağlar.
- Acil durumlarda ücretsiz ambulans ve sağlık danışmanlığı hizmeti almak mümkündür.
Bireysel Emeklilik Nasıl Yapılır?
Bireysel emeklilik sistemine katılabilmek için önce bir kurum belirlenir. Bu kurum banka ya da sigorta şirketleridir. Bu konuda tercih yapıldıktan sonra, kişiye bir emeklilik planı sunulur. Eğer; bu plan kişi için uygunsa gerekli formlar doldurulur. Formda istenen tüm bilgiler doğru ve eksiksiz bir şekilde girilir. İmza atıldıktan sonra sözleşme sahibi olunur.
Emeklilik sözleşmesi; hak ve yükümlülükleri düzenleyen, kişinin gönüllü olarak sisteme girişini belgeleyen, ödemelere ilişkin esasların yer aldığı, katılımcı ve şirket hesabına sözleşme aksetmek isteyen kişimim taraf olarak yer aldığı bir sözleşmedir.
Ödeme periyotları, katılımcının gelir ve isteklerine göre belirlenir. Katılımcı, bütçesine uygun olarak katkı payı belirleyebilme şansına sahiptir. 1 aylık, 3 aylık, 6 aylık ya da yıllık periyotlar ile ödeme yapılabilmektedir. İsteyen katılımcılar ara ödemelerde yapabilirler. Ara ödemeler, daha fazla birikim yapmak isteyen katılımcılar için iyi bir fırsattır. Bu noktada bir hususu daha belirtmek gerek. Bireysel emekliliğe erken yaşta dahil olmak kişiye büyük avantaj sağlar. Zira, erken yaşta ödenmeye başlanması daha fazla birikim ve emekli olunduğunda daha fazla gelir anlamına gelir.
Yatırılan her katkı payının %25′ i oranında ek tutar, devlet katkısı hesabında biriktirilir. Diğer bir deyişle; yatırılan her 100 TL katkı payına devlet, 25 TL katkı payı yatırmaktadır. Hiçbir yatırım aracı için böyle bir avantaj söz konusu değildir.2020 yılı içinde devlet katkı payı 7.675 TL’ye kadar ulaşmıştır. 2020 yılı süresince ek katkı payı ödemeleri veya katkı payı 30.700.80 TL olduğunda devlet katkısı kişinin hesabında 7.675 TL birikmiş olacaktır.
Bireysel Emeklilik Şartları Nelerdir?
Emekli, ev hanımı, esnaf, memur, avukat, doktor, 18 yaşını doldurmuş her birey bireysel emeklilik sistemine katılabilir. Katılımcılar kendi adına başvuruda bulunacağı gibi eş, çocuk ve torun gibi aile üyeleri adına da sözleşme yapabilirler. Bu sözleşmeler için de devlet katkısı geçerlidir. Elbette, sisteme dahil olmak için fiili ehliyete sahip olmak ve kısıtlı bulunmamak gerekmektedir.
Bireysel Emeklilik Caiz mi?
Bireysel emeklilik sistemi, uzun vadeli bir yatırım imkanıdır. Sağladığı avantajlar da göz önüne alındığında birçok kişinin tercihi oluyor. Bireysel emeklilik ile ilgili pek çok soru var. Bu sorulardan bir tanesi de bireysel emeklilik caiz mi sorusudur. Bu konu ile ilgili farklı görüşler ileri sürülse de ortak bir yargıya varılmıştır. Eğer; fonlar dinen haram olmayan bir alanda değerlendiriliyorsa bireysel emeklilik caizdir.
Bireysel Emeklilik Nasıl İptal Edilir?
Bireysel emeklilik iptali için belli kriterler mevcut. Emeklilik planına dahil olunduğunda katılımcıya bildirilen tarih itibari ile 2 ay içinde bireysel emeklilik iptali yapılabilir. Belirlenen bu süre içerisinde bireysel emeklilik iptali yapan katılımcılar, sisteme yatırmış oldukları parayı geri alabilirler. Eğer, bireysel emeklilik bir banka üzerinden yapıldıysa söz konusu bankaya iptal talebi bırakılır. 14 gün içerisinde iptal işlemi gerçekleşir ve katılımcı, yatırdığı parayı hesabı üzerinden parasını alabilir. Bireysel emeklilik ile ilgili önemli bir husus da devlet katkı payıdır. Sistemde 3 yıldan az kalan katılımcılar, devlet katkı payından faydalanamazlar. 3 ile 10 yıl arasında iptal edilen BES için belli oranlarda devlet desteği kazanmak mümkün olur.
Bireysel Emeklilik İptali Telefon Numarası 2020
Her kuruluşun bireysel emeklilik telefon numarası farklıdır. Aşağıda bazı bankaların bireysel emeklilik iptal başvurusu numaraları yer almaktadır. Bu numaralar aranarak bireysel emeklilik iptali için başvuruda bulunulabilir.
Akbank BES İptali için 444 25 25
Ziraat Bankası BES İptali için 0850 222 97 00
Garanti Bankası BES İptali için 444 0 336
TEB BES İptali için 0850 200 0 666
Vakıfbank BES İptali için 444 92 37
İş Bankası BES İptali için 0850 724 55 00
HSBC BES İptali için 0850 211 0 11
Facebook Sayfamızı Buradan Takip Edebilirsiniz.
Bireysel emeklilik iptal etmek istiyorum