Bireysel kredi, kişinin kendisinin bizzat finansal kuruma kadar belirli bir vadeyle belirli bir tutarı talep etmesi durumudur. Bu talep ülkemizde en çok bankalara karşı yapılmakla beraber yasal olarak senet karşılığı bu paraları da takdim edem kuruluşlar bulunuyor. Kişiler, bireysel kredi alabilmek için öncelikle bazı şartları taşıması gerekiyor. Bireysel krediyi talep eden herkes alamıyor. Öncelikle kişinin belirli bir işte maaşlı olarak en az 6 aydır çalışması gerekiyor. Ayrıca bu çalıştığı iş yeri tarafından kişiye sigorta yapılması şartı da bulunuyor. Belirli bir gelirinizin olmadığını ispatlamadan bankalar tarafından size asla kredi verilmez.
Bireysel Kredi İçin Başvuru Evrakları Nelerdir?
Bireysel krediye başvurmak için; öncelikle bankaya gitmelisiniz. Daha sonra banka maaş bordrosu, nüfuz cüzdanı fotokopisini almayla beraber ayrıca kredi talep formunu da size doldurtuyor. Bu işlemler yapıldıktan sonra özellikle aynı gün içinde size kredinin onaylanıp onaylanmadığı ile ilgili mesaj geliyor ve kredi kullandırılabiliyor. Bireysel kredi, başvuruları son zamanlarda her ne kadar internet ve cep telefonu gibi iletişim araçları aracılığıyla yapılıyor olsa da yine de kredi için bazı evraklar istenildiğinden her türlü bankaya gitmeniz gerekiyor. Bankacılar bunu özellikle başka ürünlerini de size pazarlamak adına bunu yapıyorlar. Tabi bireysel kredi başvurusunun olumlu sonuçlanması için de ekonomik geçmişinizin iyi yani kredi notunuzun da yüksek olması gerekiyor.
Bu Krediler Neden Çok Talep Görüyor?
Bireysel krediler her ne kadar kişinin bireysel bordro hesabıyla çekiliyor olsa da kendi içinde çok çeşitli adlarla anılıyor. Özellikle son yıllarda tüketimin hızla artmış olması ihtiyaç kredi adı altında hemen hemen her banka tarafından tüketicilere verilen bir hak olmaya başlamıştır. İnsanlar, özellikle ani gelişen nakit ihtiyaçlarını banka ile karşılamayı tercih ediyorlar. Bazı bankalar özellikle maaş hesabı olan müşterileri için bireysel kredi işlemlerini bir mobil mesaj ile sonuçlandıracak kadar işleri hızlandırmıştır. Bunun için yeterli olan şey kredi notunun iyi olması ve bir mesaj atılmasıdır. Atılan mesaj sonucu geri bildirim olumlu olduğu an talep edilen tutar maaş hesabına geçiyor.
Kredi Zamanında Ödenmezse Ne Olur?
Tüketiciler, kredi talep ederken bazı durumları da göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Bu durumlar işin başında hesap edilmeden adım atılırsa sonra daha büyük vahim durumlar ortaya çıkıyor. Bireysel kredi çeken bir müşteri eğer taksitleri vadesinde ödeyemezse bunun pek çok yaptırımı olabiliyor. Öncelikle zamanında ödenmeyen her kredi taksiti kredi notunuzun biraz daha aşağı doğru düşmesi anlamına geliyor. Bu da sonradan kedi talep etmeniz halinde size kredinin zor çıkacağı anlamını taşıyor. Daha sonra krediler belirli bir süre ödenmediği takdir de banka avukatları tarafından icra işlemleri başlıyor. Bu da sizi hem ekonomik hem de sosyal açıdan daha zor bir duruma sokuyor. Ayrıca kredi notunuz icradan dolayı hesaplanamıyor hal geliyor ki bu bir kredi notunun en kötü anıdır. kredi taksitinin vadesinde ödeyemeyeceğinizi düşündüğünüz an bankanızla iletişime geçiniz. Bireysel kredi ile ilgili yapılandırma talebinizi bankanıza ileterek bu yönde iş ve işlemleri yapmanız yararınıza oluyor.
Krediyi Yapılandırma İşlemi Nasıl Olur?
Kredinizi yapılandırmanız için öncelikle kredideki vadeleri aksatmış, taksitlerinizi zamanında ödeyememiş olmanız gerekiyor. Bu durumda kredi notunuzu çok olumsuz etkileyeceğinden bankalar tarafından müşterilere bireysel kredi yapılandırma hakkı tanınmıştır. Yapılandırma da kalan kredi taksitleri daha uzun vadede ve daha az miktarlı taksitler olacak şekilde tekrar banka tarafından bir ödeme planı hazırlanarak yapılır. 1 kere yapılandırılmış bir kredi için tekrar yapılandırma hakkı bankalar tarafından pek verilmiyor. Bu sebeple bu ilk hak çok doğru kullanılmalıdır. Bankanıza özellikle vadesinde ödeyebileceğiniz kadar taksitler belirlemeniz için ısrarcı olmalısınız.
Kredi Vadesinde Vefat Edersem Hangi İşlemler Yapılır?
Bireysel kredi kullandıktan sonra, kredi vadeleri içinde vefat etmeniz durumunda kredi çekerken sizden kesilen ve kesilen miktarın yatırıldığı sigorta şirketi tarafından tüm kredi masraflarınız ödeniyor. Bu sebeple yaşınıza ve hastalıklarınıza göre çektiğiniz kredide de sizden kesilen sigorta ücreti de devamlı farklı oluyor. Kredi çekerken tarafınızdan sigorta kesintisi yapılmasına dikkat ediniz. Aksi halde vefat halinde bireysel kredi ödemeniz yasal mirasçılarınıza ödemeleri için kalacaktır.
En Ekonomik Bireysel Kredi Hangisidir?
Her bankanın tüketiciler için sunmuş olduğu birbirinden farklı onlarca kredi çeşidi bulunuyor. Tüketiciler bu kredileri çekerken özellikle bankaları ve kredilerini karşılaştırmaları gerekiyor. Burada öncelikle dikkat edilmesi gereken hususlar, bankanın kredi için belirlemiş olduğu faiz oranı ve kredi çekilirken sizden yapılan kesintilerdir. Borcunuz bittiğinde hangi bankaya daha az faiz ödemiş olacaksınız ve hangi banka bireysel kredi çekerken sizden daha az kesinti yapıyorsa en ekonomik bireysel kredi de o olacaktır. Krediler arasında kar-zarar ilişkisini iyi yapmanız gerekiyor. Aksi halde en zararlı krediyi çekmek zorunda kalabilirsiniz. Kredi faiz oranlarının yükselişte olması müşterilerin en ekonomik krediyi araştırmaları hususunu mecbur kılıyor.
Bireysel Krediler Kredi Notunu Nasıl Etkiliyor?
Kredi notu, bankalarla yapılan işlemler sonucunda sizi değerlendirilerek ne kadar güvenli bir müşteri olduğunu tayin eden ve bunu değerlendiren bir not sistemidir. Kişinin kredi notunu doğrudan etkileyen en önemli unsurdur. Bir kredi notunun yüksek ya da düşük olmasının en önemli sebebi çekilen kredilerin ne kadar zamanında ödenip ödenmediğini ile ilgilidir. Çekildikten sonra ödenmesi gereken vadelerine çok dikkat edilmelidir. Eğer kredi vadeleri zamanında ödenmezse kredi notu anında düşüş gösterecektir. Kredi notunun da düşmesi demek sonraki yıllarda bankalardan talep edeceğiniz bireysel kredinin de zor çıkması demek oluyor. Bu sebeple bordronuzla orantılı bir şekilde zamanında ödeyeceğiniz kadar taksitleri belirlemeniz sizin adınıza en mantıklısı oluyor. Kredi notunu bireysel kredi kadar olmasa da kredi kartı ödemeleri, kefil kredileri ve çek gibi iş ve işlemler de belirli oranda etkiliyor.
Kredi Notunu Yüksek Tutmak İçin Ne Yapmalıyım?
Kredi notu, bankalar ile yaptığınız her türlü ekonomik işler ile ilgili banka tarafından sizi değerlendirmek üzere verilen bir nottur. Bu notun yüksek olması sizin almak istediğiniz bireysel kredi için çok faydalı olacaktır. Bu sebeple kredi notunuzu yüksek tutmak için öncelikle banka borçlarınızı zamanında ödemeniz gerekiyor. Kredilerinizi zamanında ödemediğiniz takdir de kredi notunuz da devam düşecektir ve bu da ekonomik sicilinizi kötü etkileyebiliyor. Kredinizi ödeyemediğiniz takdir de bankanızla iletişime geçerek kredini notunuzun kötü etkilenmemesi için yapılandırma talebinde bulunabilirsiniz. Bireysel kredilerin dışında diğer banka ödemelerinin de zamanında yapılması kredi notunu devamlı yüksek tutuyor.
Bireysel Kredi ve Konut Kredileri Arasındaki Fark Nedir?
Bireysel kredi ve konut kredisi arasındaki en önemli fark; bireysel kredilerin vadesi 48 ay iken, konut kredilerinin vadesi 120 aydır. Bunun en önemli sebebi de konut alımlarında yapılacak olan miktarların daha büyük olmasıdır. Ayrıca bireysel kredi başvurusunda sadece bordro yeterli iken konut kredisi alacağınız zaman evinize bir yetkili gelerek evin cari değerini belirliyor ve ona göre en üst limitten banka kredisinin verilmesini sağlıyor.
İlk yorum yapan siz olun