Kredi başvurusunda bulunan ve başvurusu olumsuz sonuçlanan herkesin aklına ilk takılan soru “neden kredi alamıyorum” sorusudur. Başvuru sürecinde gerekli evrakların toplanması, gerekli bilgi ve beyanların yapılması sonrasında bile olumsuz yanıt alan insanlar, nerede yanlış yaptığını bilememekte ve “neden kredi alamıyorum” sorusu ile baş başa kalmaktadır.
Bankalar ile iletişimi kuvvetli olmayan, daha önce kredi başvurusu yapmamış, hangi sorular ve sorunlar ile karşı karşıya kalacağını bilmeyen insanların yaptığı hataların tespitini sağlamak ve yüksek ihtimalle olumlu yanıt alınabilecek banka kredisi başvurusu yapılmasını sağlayacak danışmanlık firmaları mevcuttur.
Danışmanlık firmaları, “neden kredi alamıyorum“ gibi bir soru ile gelen müşterilerine belirli bilgiler ışığında yol haritası çizmektedir. Her bankanın talebi ve onay süreci farklı ilerlediği için, gidilecek istikamet de bankadan bankaya değişime uğramaktadır.
Bazen tüm kıstaslar karşılanıyor olsa da kredi verilmeyen tüketiciler mevcuttur. Burada akla takılan ilk soru “neden kredi alamıyorum” sorusudur. Burada devreye güvenilir danışmanlık şirketleri girmektedir.
Küçücük meblağlarda olmasına rağmen, bazı kredi başvuruları olumsuz sonuçlanmaktadır. Bunun birden fazla sebebi olmakla beraber “neden kredi çıkmıyor” sorusu ile baş başa kalanlara gösterilecek ilk sebep kredi notu düşüklüğüdür.
Neden Kredi Alamıyorum Diyen İnsanlara Verilecek Cevaplar
İlk “neden kredi alamıyorum” sorusuna verilecek cevap olarak kredi notu düşüklüğü gösterilse de başka sebepler de başvurusunun olumsuz sonuçlanmasına mal olmaktadır. Bankalara yapılan kredi talepleri doğrultusunda bankalar iki ana unsur üzerinde durmaktadır. Bunlar tüketicinin kredi notu ve belgeleyebildiği geliridir.
Burada önemli olan “neden kredi çıkmıyor” sorusu ile başa çıkmak zorunda kalan müşterilerin bilmesi gereken püf noktalardır. Çünkü her banka aynı şartlar doğrultusunda hareket etmez. Bazı bankalar KKB’si 0 olsa ve bankalar ile hiçbir geçmişi olmasa bile SSK’sı düzenli yatan tüketicilere kredi vermektedir.
Bazı bankalar takip kaydını kapatmış özel sektör çalışanlarına, takip kaydını kapattıktan 2-3 yıl sonra kredi verebilir. Bazı bankalar, hane halkı gelirinde sadece çalışan eş faktörünü hesaba katarken, bazı bankalar aynı evi paylaştıkları sürece emekli anne ve babaların gelirini de hesaba katabilmektedir.
Burada önemli olan başvuru yapılacak bankanın istekleri ve talepleridir. Yani “neden kredi alamıyorum” sorusunun cevabı bankaya göre değişim göstermektedir. Danışmanlık şirketleri de tam bu noktada devreye girmektedir. İletişime geçilen bankanın şartları ve talepleri doğrultusunda müşterileri yönlendirmektedir.
Kredi Başvurusu Kabul Olmayan İnsanlara Öneriler
Kredi notu düşük olan insanlar, geçmişte ödeme düzenlerini zamanında gerçekleştirmeyen insanlar kredi almakta zorlanacaktır. İstenilen kredinin miktarı ile belirlenen gelir arasında bir açık varsa da kredi başvurusu olumsuz sonuçlanabilir.
Peki, geçmişte hiç banka ile iletişime geçilmemiş, ya da geçilmiş ama zamanında ödemeler yapılmış ise ve kredi notu yüksekse ve hala kredi çıkmıyorsa akla gelebilecek başka faktörler vardır.
Burada “neden kredi alamıyorum” sorusuna farklı bir cevap verilmektedir. Kredi çekilmek istenen meblağ ile belirlenen gelir arasında uyuşmazlık varsa ve banka belirli periyotlar ile ödenmesi gereken paranın ödenemeyeceğine kanaat getirdiyse de kredi başvurusuna olumsuz yanıt vermektedir.
Bu noktada kefil olarak gösterilecek bir yakın ile sorun çözülebilmektedir. Yalnız yine önem arz eden hususlar vardır. Kefil olarak gösterilen kişinin de gelir beyanı yapılmalı ve kredi notuna bakılmalıdır. Geliri düşük olan ve geçmişte ödeme düzensizliği ile kredi notu düşük olarak gösterilen kefilin sonucu değiştirmeyeceği bilinmelidir.
Kısacası kredi alamamanızın birden fazla ve bankadan bankaya değişebilecek cevapları mevcuttur. Bu noktada da devreye güvenilir, hizmet kalitesi ile hareket eden danışmanlık firmaları girmektedir.
İlk yorum yapan siz olun