İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zorunlu Bireysel Emeklilik (BES) Nedir?

Yapılması kanunen gerekli hale getirilmesinin ardından Zorunlu Bireysel Emeklilik (BES) Nedir sorusunun cevabı merak edilmekte. BES, bireysel emeklilik sistemi olarak açıklanan ve artık isteğe bağlı olmak dışında daha da zorunlu hale getirilen bir emeklilik sistemidir. Bu hizmet kullanıma sunulduğu zaman isteğe bağlı olarak tercih edilebilinirken, artık çalışanların zorunlu olarak uygulaması gereken önemli bir emeklilik sistemi olarak kullanılmaya başlandı. Bireysel emeklilik sisteminin temel olarak kullanım amaçları;

  • Ele geçen paranın iç alanda tasarrufunu artırmak,
  • Bu hizmeti sunan bankaların yeni bir kazanç sistemi oluşturması,

Emeklilik sürecinde ekstra gelir elde etmek olarak açıklanabilir. Genel olarak bireysel emeklilik sitemine, kamu çalışanları hariç tüm özel sektör çalışanlarının dahil olması beklenmekte ve zamanla katılım sayısının artırılması amaçlanmaktadır. Fakat bu çalışanların da kendi içlerinde ayrımlara girdiği noktalar bulunmaktadır. Bireysel emeklilik sistemi zorunlu tutulmayan kesim, 45 yaşının üstünde olan çalışanlar ve çalıştığı yerde 50’den az işçisi bulunan iş yerlerinde çalışan kişilerdir. Yani, bu kesim dışında kalan tüm çalışanlar bireysel emeklilik sistemine dahil olmak zorundadır.

Bu Haberde İlginizi Çekebilir
Faturalı Hatta Kredi Başvurusu Güvenilir mi?
“12 AY VADE İLE Anında 7.000 TL Almak Mümkün mü?”

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Nedir?

Bu sisteme dahil olan kesimin bankalara yatan maaşlarından belli bir süre bireysel emeklilik primi kesilerek yatırımlar başlatılacaktır. Bireysel emeklilik sistemini uygulamaya başlayan çalışanların maaşlarından kesilecek olan pay yaklaşık olarak asgari ücretli bir çalışan için 49 TL olarak hesaplanmıştır. Genel olarak ise 50 ile 100 TL arasında kazanca göre değişen katkı payları belirlenmiştir. İşveren kişiler için bireysel emeklilik sistemi için ödenecek herhangi bir pay belirlenmemiştir. İşverenler çalışanlarını bu sisteme dahil etmek ve onların emeklilik sistemleri için katkı paylarını ödemek zorunda değillerdir. İşçiler ve işverenler kendi bireysel emeklilik sistemleri için katkı paylarını kendileri ödemek zorundadırlar.

Bireysel emeklilik sisteminin 1 Ocak 2017 tarihine kadar isteğe bağlı olarak değerlendirilebilmesi mümkündür.

Fakat bu tarihten sonra BES  zorunlu hale getirilecektir. Ayrıca, emeklilik sisteminin zorunlu hal alması dışında devlet katkısı da sisteme dahil edilecek. Sistemden yasal olarak istenildiği zaman çıkabilmek mümkün olsa da devlet katkısını alabilmek mümkün değildir. Bunun için de belirli şartlar ve zamanlamalar bulunmaktadır.

Örneğin; bireysel emeklilik sisteminden 3 yıl içinde çıkılırsa hiçbir şekilde devlet katkısı alınamayacak. 3-6 yıl arasında ki iptallerde devlet katkısının %15 i alınabilirken, 6-10 yıl arasındaki iptallerde %35 ve son olarak 10 yılı tamamlayan kullanıcılar %60 devlet katkısı ödemesi alabilecek. Bireysel emeklilik sisteminde ödeme tamamlandığında, istenirse aylık taksitler halinde, istenirse de toplu halde biriktirilen para çekilebilecek.

Bireysel emeklilik sisteminden emekli olabilmek için öncelikle 56 yaşı doldurmak ve en az süreyle 10 yıl boyunca prim ödemesinin yapılmış olması gerekmektedir. Bireysel emeklilik sisteminin, kamu emekli aylığına göre bazı farklılıkları bulunmaktadır.

Ömür Boyu Ödeme Yapacak mıyım?

Bireysel emeklilik sistemi ömür boyunca ödeme yapan bir sistem değildir. Kamu emekliğinde vefat sonrası eş ya da çocuklara devam ettirilebilir.

Bireysel emeklilik sistemi ödemesi yapılırken kişinin vefat etmesi durumunda kalan ödenecek prim kişinin varislerine ödenir ve ödenecek tutar bittiğinde emeklilik sistemi de durdurulur. Fakat kamu emekliliğinde eş ya da çocuklara ödeme belli şartlar doğrultusunda devam ettirilir. Bunların dışında bireysel emeklilik sistemini kamu çalışanları da tercih edebilir. Bireysel emeklilik sistemini tercih edenler cayma haklarını kullanmak istediklerinde 10 iş günü içerisinde ödemelerini geri alabilecekler.

Cayma süresi sözleşme imzaladıktan sonra 2 ay olarak belirlenmiştir. Eğer bireysel emeklilik sistemini kullanırken çalışan kişi iş değiştirirse ve yeni iş yerinde bireysel emeklilik sistemi şartlarına uygunluk söz konusuysa ödemeler tekrar yeni iş yeri hesabına aktarılabilir. Bu şekilde bireysel emeklilik sistemi devam ettirilebilir.

 

İnstagram Sayfamıza Buradan Ulaşabilirsiniz.

İlk yorum yapan siz olun

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Jojobet - Vbet giriş -