Borçlandığımız durumlarda her zaman düzenli ödeme yapamayabiliyoruz peki, Kredi Borcu Erteleme Nedir Ve Nasıl Yapılır? Bazen bir ev, araba satın almak ister ve kredi kullanırız. gelirimiz azalı ve kredi borcu erteleme için arayışlara gireriz. Bazen de belli bir miktar paraya ihtiyacımız olur ancak bu para banka hesabımızda mevcut değildir. Bu gibi durumlarda çeşitli krediler kullanıp, kullandığımız kredilerin taksitlerini belirli bir zaman dahilinde öder ve hayatımıza devam ederiz. Peki, düzenli olarak ödediğimiz borcumuzu, planda olmayan bir durumla karşılaştığımız zaman ödeme yapamayacak hale gelirsek nasıl erteleyebiliriz?
Kredi borçlarını belli bir süre ödememiz durumunda icralık oluruz. Bu icra durumu ile karşılaşmadan önce kredi borcumuzu ertelememiz ve yapılandırmamız gerekmektedir.
Kredi Borcu Erteleme
Bankalar, kredi borcu ertelemelerine ve yapılandırmalarına genel olarak sıcak bakmazlar. İlerleyen zamanlarda daha büyük bir borç ya da icra durumu ile karşılaşmamak için bankanız ile görüşmenizde fayda olacaktır. Bankalardan kredi çekerken bir dizi kağıt imzalarsanız. İmzaladığınız bu sözleşmelerin içeriğinde, çektiğiniz kredinin miktarı, ne kadar sürede geri ödeyeceğiniz, uygulanacak faiz miktarı ve ödememeniz durumunda uygulanacak olan yaptırımlar yazmaktadır. Kredi çekerken bunlara imza attığınız için aslında bankanın ağzından çıkacak sözler sizin için önemlidir.
Kredi borcunuz ertelenmesi için bankanın müşteri hizmetlerinden yardım alabilirsiniz. Gerekli durumlarda, eğer böyle bir imkan sağlanıyorsa işleminizin bankadan halledebilirsiniz. Aksi halde bankanıza erteleme talebinde bulunmak için bir dilekçe yazmanız gerekebilir. Bu dilekçeyi yazarken, şimdiye kadar düzenli olarak ödediğiniz taksit miktarını ve şu anda bazı sebeplerden öde yemediğinizi dile getirir ve erteleme tarihini belirtirseniz kolaylıkla dilekçeniz işleme geçer. Bu işlemleri yaptıktan sonra yapmanız gereken tek şey bankanızın olumlu cevabı vermesini beklemek. Peki, bu olumlu cevap gelmezse ve kredi ödemeleriniz ertelenmezse hangi yöntemleri izlemeniz gerekiyor?
Kredi Borcu Erteleme İzlenilecek Yollar
Bankanıza, erteleme talebi için bir dilekçe yazdığınız ve bankanın erteleme talebinizi onaylamadığını varsayalım. Bu durumda başka bir bankaya yapılandırma kredisi almak için başvurabilirsiniz. Bu yapılandırma kredilerinde genel olarak istenen şart diğer bankaya olan kredinizin kapatılmasıdır. Örneğin, 24 aylık bir kredinin 12 taksitini ödediniz. Kalan taksitlerin tamamı için siz bir kredi çıkartılır.
Bu kredi ile daha önce kredi olmuş bankanın borçları tamamen kapanır ve diğer bankaya daha uzun vadeli bir şekilde borçlanmış olursunuz. Tabii, bu durumda ödediğiniz faiz miktarı belli bir oranda artacaktır. Bu yapılandırma kredilerini kullanmadan önce son çareniz olduğundan emin olmalısınız. Kararı verdikten sonra da hemen uygulamaya geçmelisiniz ki, ilk kredi aldığınız banka sizin önünüze daha öncesinde hukuki bir engel çıkarmasın.
Kredi Sözleşmelerindeki Borç Erteleme Maddeleri
Bankanızın, kredinizi ertelemek zorunda olmadığını anlatmıştık. Bu konuda sizin imzaladığınız sözleşmelerde bulunan sorumluluklarınız, genel olarak sözleşmelerde ‘’kredi sözleşmesinde, olağanüstü bir durum yaşanmaz ise, farklı bir talep doğrultusunda yeni bir madde eklenmez ise, her türlü kredi paketinde kredi erteleme söz konusu değildir.’’şeklinde geçer. Ancak, son günlerde Resmi Gazete’de yayınlanması ile birlikte kesinleşen yönetmelikte kredi çekme tarihiniz 27 Eylül tarihinden önce ise, yapılandırma yapılması gerekli görüldü.
Bu yönetmeliğin içeriğinde, daha önceden çekilmiş kredilerin ödenememesi durumunda, 72 ay’a kadar uzatılabilinecek bir yapılandırma yer aldı. Böyle bir durumda çektiğiniz kredi tarihi, yönetmeliğin yayınlanma tarihinde önce ise bankanıza başvurarak bu talebinizi iletebilirsiniz. Bu talebi iletmek önce bilmeniz gereken şey ise, bankaların yapılandırma yaptığı durumlarda faiz oranlarını kendileri belirleyecektir.
Ekstra faiz oranları ile karşılaşmamak için bankanız ile yapacağınız görüşmede pazarlık yapmanız gerekebilir. Sıkı bir pazarlığa oturduktan sonra belirli faiz oranlarında kredi borcunuzu yapılandırabilirsiniz. Erteleme söz konusu olmasa da yapılandırma yaptırdığınız zaman borçlar daha fazla taksit sayısına bölüneceği için ödemeniz daha kolay olacaktır. Başka bankalara başvurmanıza ya da dilekçe yazıp uzun prosedürlere katlanmanıza gerek kalmayacaktır.
Bu covid-19 sürecinde kredi çekmiş olduğum bankadan ertelem talebinde bulundum fakat bana extra bir taxit daha çıkarttı ve bu tutar hemen hemen 900 tl cıvarında. 2 ay ertelemeye çok fazla diye düşünüyorum. Bu konuda yapılabilecek birşey varmı ? Banka Teb