Bankaların vermiş olduğu kredi hizmetlerinin kategorilere ayrılmasıyla oluşan İpotekli Kredi Nedir, hangi alanlarda avantaj sağlamaktadır. Yüksek meblağların ipotekle verilmesinden ötürü sıklıkla tercih edilen kredi türü olarak açıklanabilir. Genel anlamda ipotekli kredi; bankaların vereceği yüksek tutardaki kredi talepleri için ipotek talep etmesi şeklinde belirtilmelidir. Ayrıca ipotekli krediler yalnızca gerçek kişilere verilebilen özel krediler arasında yer alır. Tüzel kişiler bu krediden faydalanamaz. Bunun yanında ipotek için tapu kaydı mesken şeklinde belirtilen konutlar için kredi verilmektedir.
İpotekli Kredi Nedir, Nasıl Alınır?
İş yeri ya da depo olarak kullanılan mekanlar için ipotekli kredi alınamamaktadır. Taşınmaz olan mülkler daha çok ipotek olarak gösterile bilmektedir. İpotekli Kredi Nedir araştırmasının ardından başvuru yapan kişilere en fazla 48 vade sunulmaktadır. Fakat, kredinin çekilme sebebi eğitim ya da ev tadilatı gibi nedenlerle ödemesi ertelenmek istenirse yasal hak olarak 120 vade sunulabilmektedir. Bir ipotekli kredide müşterinin ipotek olarak kendi adına olan taşınmaz bir mülk göstermesi gerekmektedir. Başka kişilerin adına olan herhangi bir mülk ipotek olarak kişilerin kredilerinde geçerli olmaz. Kişilerin kredi başvurusu kabul edildiğinde, ipotek olarak sunacağa teminata aracılarla eksper gönderilerek değer belirlemesi yapılır.
Yüzde Kaç İpotekli Kredi Alınabilir?
Eksperlerin belirlediği değerlerin %80’i gibi bir rakamla kredi verilebilse dahi bankalar %50’si kadar kredi verebilmektedirler. Kredi başvurusunda gösterilen ipotek için sadece ipotek masrafı ve tapu masrafı ödenir ve bu ödemeyi kredi başvurusunda bulunan kişiler yapar. Başvurulan ipotekli kredilerde yapılacak olan masraflar bir diğer bankacılık hizmeti olan konut kredisi ile aynıdır. Bu masraflar, ekspertiz, sigorta ve ipotek masrafı dışında bir de kullanılan kredinin binde 5’i şeklinde bir şube masrafı olarak belirlenmiştir. Eğer konut, ipotek olarak gösterilirse %5 oranında bir muaflıktan da bahsedilebilir. Bu muaf kapsamı; Banka Sigorta Muameleleri Vergisi şeklinde açıklanabilir. İpotekli kredi neden tercih edilmelidir?
- Tüm banka borçlarını tek bir yerde toparlamak ve düşük faiz oranlarından faydalanmak için,
- Konut kredisi başvurusunda gerekli olan peşinat bulunmadığında,
- Yüksek rakamlarda olan kredi ihtiyaçları doğrultusunda,
- Daha uzun vade ama daha düşük faizler istendiğinde,
- Ödeme aksatmak zorunda kalındığında,
- Daha düşük vergi ödemesi bulunması nedeni ile bu kredi tercih edilmelidir.
Yüksek Limitler İçin İpotekli Kredi
İpotekli kredilerin standart kredilerden en büyük farkı tek seferde en yüksek rakamın banka tarafından verilebilecek olmasıdır. Belli bir ipotek sunulacağı için kredi puanının çok da önemli olmadığı kredi olması nedeni ile de pek çok insana hitap edebilmektedir. İpotekli kredi lerde 150 bin TL’ye kadar kredi verilebilirken, standart kredilerde 15 bin TL kadar kredi miktarı görülmektedir.
Standart krediler herhangi bir ipotek talep etmemesi nedeniyle daha fazla tercih edilebilir, fakat ipotekli krediler hem daha düşük faiz oranları sunar hem de yaklaşık olarak 1500 TL kadar faiz ödemesini direkt olarak yok eder. Bu rakam genel olarak, 5 yıl vade istenen ve 30 bin TL’lik bir kredide geçerlidir. Standart kredilerde çekilecek kredinin %20’si kadar ekstra ödeme talep edilir ve bu ödemeler fon ve vergi olarak adlandırılır.
İpotekli kredilerde ipotek kişinin kendi evi olduğu sürece ödenecek %5’lik vergiden muaf tutulur. İpotekli kredilerde tek şart bir gayrimenkulü ipotek olarak sunabilmektir. Yalnız sunulacak bu ipotek gayrimenkul kişinin kendi adına olmalıdır. Eş , çocuklar, anne veya baba bu anlamda geçerli olmamaktadır. İpotekli kredilerde vade süresi 60 aydan başlarken, standart kredilerde vade süresinin maksimumu 60 ay olarak belirlenmiştir. Ayrıca ipotekli kredilerde maksimum vade süresi de 120 ay olarak belirlendiği için daha düşük ödeme miktarları ile müşterilerin daha rahat şekilde kredi ödemesi yapmasına yardımcı olunmaktadır.
İlk yorum yapan siz olun