Hisse senedi yatırımcıları için en mühim konulardan olan bedelli sermaye artırımı nedir ve bedelli sermaye artırımı hisse senedini nasıl etkiler? Sorularını açıklamaya çalışacağız. Bedelli sermaye artırımı, bir firmanın ana sermayesi karşılığında, hisselerinin karşılıklarını ödemesi ile genel kurulun verdiği kararla yeni bir hisse senedi çıkartması yoluyla sermayesinin yükseltilmesi anlamına denk gelmektedir.
Bununla beraber firmanın kasasına para girişi olmakta ve hâlihazırdaki ortaklara payları neticesinde ihraç edilen bu yeni hisse senetlerinden edinme hakkı tanınmaktadır. Buna rüçhan hakkı denir ve ortaklar bu hakları vesilesiyle yeni hisse satın alabilmektedirler. Bu tarz alım-satımlar ve sermaye yükselişleri sebebiyle de hisse senedi ücret miktarlarında farklılıklar olabilmektedir.
Bedelli Sermaye Artırımının Hisseye Etkisi
Bedelli sermaye artırımının hisseye nasıl etki ettiğini idrak edebilmek adına, bedelli sermaye artırımının hisse çerçevesinde ne tarz baskılar uyguladığını incelemek gerekmektedir. Zira bir hisse senedinin fiyatının yükselmesi ya da düşmesi, o hisse senedinin içerisinde yer aldığı durumla direkt bağlantılıdır ve dolaylı olarak fiyatlardaki farklılıklar, hissenin iç dinamiklerinden birisi olan bedelli sermaye artırımı hususu ile oldukça bağlantılıdır.
Kısaca Bedelli Sermaye Artırımı Nedir?
Hisse senetleri çerçevesindeki etkileri incelemeye başlamadan evvel özetle bu işlemin ne olduğunu anımsayalım. Bedelli sermaye artırımı; firmanın kendisi için birtakım yeni kaynaklar üretebilmek maksadıyla piyasa kıymetini belirli bir oranda artırması olayıdır. Bu firmanın hisselerini bundan öncesinde elinde tutan ortaklara, yeni pay edilen hisseler belirli bir bedel neticesinde verilir.
Böylece firma dâhilindeki paylarını, artırım akabinde aynı seviyede tutmuş olurlar. Ortaklar ellerinde bulundurdukları rüçhan hak dolayısıyla artırım ile yeni hisselerini elde edebilirler.
Bundan evvel o hisse senedini elinde tutan yatırımcılara, yeni arz edilmiş olan hisselerden birincil olarak yararlanma hakkı verilmiş olunur. Bu hisselerin kısaltılmış şeklinin hemen yanında küçük bir r harfi göze çarpmaktadır. Bu sayede firmanın bedelli sermaye artırımı işlemini gerçekleştirdiği anlaşılır.
Bedelli Sermaye Artırımının Nedenleri
Bir firmanın bedelli sermaye artırımı işlemini gerçekleştirmesinin birçok sebebi olabilir. Her bir sebep esasen yatırımcının öncelikli olarak dikkat ettiği ve vereceği kararları da buna göre verdiği bir etken olmaktadır. Öncelikli olarak bedelli sermaye artırımı olarak nitelendirilen bu husus, sermaye artırımı yapmakta olan firmanın sermayesinin belirli bir derecede yükselecek olmasını ifade etmektedir.
Bedelli Sermaye Artırımının İki Ana Nedeni
Sermayesinin artışa geçecek olmasının ise zaruri ve isteğe bağlı birtakım nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenler ile hisse senedi ücretleri arasındaki bağlantıyı fark edebilmek ise yatırım gerçekleştirilirken doğru kararlar verebilmek adına son derece önemlidir. Zira bir hisse senedinin mecburi ya da isteğe bağlı olarak sermaye artırımı yapması yatırımcılar açısından farklı şekillerde algılanabilir.
İsteğe Bağlı Sebepler ve Hisse Senedine Etkileri
İsteğe bağlı sebepler ve hisse senedi üzerindeki etkileri çerçevesinden bakıldığında; firma, sermaye artırımı olayı ile yeni yatırımlar gerçekleştirebilmeyi, yeni gayrimenkuller elde edebilmeyi ve kazanılan bu gelirin yatırımlar vasıtasıyla kullanılması neticesi ek gelir elde etmeyi amaçlar.
- Yalnızca bu sebepten ötürü gerçekleştirilen bir sermaye artırımı, yatırımcılar açısından isteğe bağlı olarak gerçekleştirildiği fikrini uyandırır.
- Yatırımcılar ise sermaye artırım olayını çoğunlukla olumsuz olarak görmektedirler.
- Fakat firmanın, sermaye artırım işlemini neden yaptığının incelenmesi yatırımcıların zihnindeki soru işaretlerini yok ederek fikirlerini değiştirebilir.
Genel anlamda olumsuz olan sermaye artırımı işleminin yatırımcılara ve hisse senetlerine etkisi, nedenlerin isteğe bağlı olduğunun fark edilmesiyle bir parça da olsa olumluya çevrilebilir.
Zorunlu Sebepler ve Hisse Senedine Etkileri
Bir firmanın sermayesi pek çok nedenden ötürü, şayet yasalarca belirlenmiş olsa bile gerekli olan minimum sermaye oranının altına inmemişse, o firmanın sermaye artırımı yapması kaçınılmaz duruma gelir.
- Zorunlu nedenlerden ötürü sermaye artırımı yapmayı seçen bir firma, esasen son derece zor bir durumun içinde bulunduğunu sermaye artırımı yaparak kamuoyuna açıklamaktadır.
- Açıklanmış olan son bilançolarda firmanın içinde bulunduğu durumla ilgili düşünce sahibi olunabilse dahi, yatırımcılar bu tarz sebepleri firma hakkında olumsuz olacak şekilde yorumlayarak hisselerini satmaya yönelebilirler.
Zorunlu nedenlerle sermaye artırımı yoluna giden bir firmanın yatırımcılar açısından algılanma süreci çok daha zordur.
İlk yorum yapan siz olun